Π.Α.Ο  ΤΟΞΟΤΗΣ  ΛΑΡΙΣΑΣ  1943

Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ

Ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλητικά σωματεία της Λάρισας ήταν και παραμένει ο Τοξότης. Σωματείο με λαμπρή ιστορία και με πολλούς φίλους. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν ομάδα του Ορφανοτροφείου. Ίσως να είναι έτσι, όμως είχε φίλους και υποστηρικτές σε όλη τη Λάρισα.


Η ιδέα της ίδρυσης του Τοξότη γεννήθηκε από μια ομάδα νέων της μικρής τότε Λάρισας, που μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής τον Απρίλιο του 1943 πήραν την απόφαση να τον δημιουργήσουν. Οι νέοι αυτοί λοιπόν με επικεφαλής τον αείμνηστο Σωτήρη Μούρτο και συμπαραστάτες τους Σίλα Μπατσή, Ασημάκη Ρέππα και Χρήστο Γιαννακό ,έδωσαν σάρκα και οστά στο όνειρό τους  δημιουργώντας τον Τοξότη. Έτσι αρχίζει μέσα στη δίνη της ζοφερής εκείνης περιόδου να συμμετέχει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της τότε Λάρισας των 35.000 κατοίκων και να αποκομίσει μικρές και μεγάλες διακρίσεις. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα την περίοδο 1945-1946 καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Την επόμενη περίοδο (1946-1947) ο Τοξότης αναδεικνύεται πρωταθλητής. Τα μετέπειτα χρόνια η ομάδα είχε πολλές διακρίσεις. Το 1964  γίνεται  συγχώνευση και δημιουργείται η μεγάλη ΑΕΛ (είναι ένα από τα τεράστια ιδρυτικά σωματεία μαζί με τους Ηρακλή, Λαρισαϊκό και Άρη ), τότε μετονομάζεται σε Όλυμπος και αλλάζει χρώμα στις φανέλες του. Με αυτή τη μορφή πορεύτηκε ,με πολλές διακρίσεις έως το 1976 που μετονομάζεται  σε ΤΟΞΟΤΗΣ.


Από την ίδρυση του κατάφερε να αναδείξει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές, κάποιοι εκ των οποίων στελέχωσαν σωματεία εθνικών κατηγοριών. Αναφέρονται ενδεικτικά οι Γ. Παπαπούλιος, Χ.Κλέτσας, Κ. Τρακάλας, Κ.Λιόκος, Β.Παγκαρλιώτας, Λ.Δελφός, Κ.Αργυρίου, Π.Μπούτος, Γ.Κουρδουκλάς, Θ.Κολοβός, Γ.Αντωνίου, Β.Χριστοδούλου, Γ.Αγορογιάννης, Ι.Χονδρός, Β.Καραπιάλης, Γ.Καφφές, Τ.Πούρικας, Κ.Γκουγκουλής, Γκουντουβάς, Μπουρνάκας, Ζητούδης, Κωτάκος, Φ.Γκουζιώτης.


Σήμερα οι Κ.Χαλκιάς(ΠΑΟΚ) Φ.Γκέκας(ΛΕΒΑΝΤΕ Ισπανίας),  Καραγιάννης(Οικονόμος Τσαριτσάνης),  Κολοβέτσιος(ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ),  Βούζας(ΑΕΛ),  Καλπίας(ΤΥΡΝΑΒΟΣ)  έκαναν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στον ΤΟΞΟΤΗ.

Τον  Απρίλιο του 2013 ο ΤΟΞΟΤΗΣ συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του.

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.